Ωτίτιδες στους σκύλους
- Γινάργυρος Ελευθέριος
- Oct 31, 2018
- 5 min read
Οι μολύνσεις των αυτιών, ή αλλιώς ωτίτιδες, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στους σκύλους. Σε κάποιους από αυτούς, μπορεί να αποτελούν ακόμα και σχεδόν μόνιμο πρόβλημα, με τη χειρουργική αντιμετώπιση να αποτελεί τη μόνη λύση, προκειμένου να ανακουφιστεί ο σκύλος από τα έντονα συμπτώματα.

Γιατί μπορεί να πάθει ένας σκύλος ωτίτιδα;
Τα αυτιά των σκύλων διαφέρουν πολύ, ως προς το σχήμα, από τα δικά μας. Οι άνθρωποι, έχουμε απλά έναν οριζόντιο σωλήνα, ο οποίος αρχίζει από την μεριά του κεφαλιού και καταλήγει στο έσω αυτί (ωτικό κανάλι). Στους σκύλους όμως, το εξωτερικό άνοιγμα του ωτικού καναλιού, βρίσκεται αρκετά ψηλά στη μεριά του κεφαλιού. Το ωτικό κανάλι κατευθύνεται κάθετα προς το κατώτερο τμήμα της κεφαλής και κάνει μια απότομη δεξιά στροφή, προκειμένου να καταλήξει στο εσωτερικό αυτί. Επιπροσθέτως, αρκετά σκυλιά έχουν μεγάλα πτερύγια αυτιών, τα οποία μπορεί να καλύπτουν μερικώς το εξωτερικό άνοιγμα του ωτικού καναλιού, αυξάνοντας αρκετά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του και διευκολύνοντας την ανάπτυξη υγρασίας. Τέλος υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που μπορεί να ερεθίσουν το αυτί ενός σκύλου. Ξένα σώματα (συνήθως άγανα), συχνά κολλάνε στο εσωτερικό του ωτικού καναλιού και διευκολύνουν την ανάπτυξη λοιμώξεων. Υπάρχουν ακόμα και ορισμένοι τύποι παρασίτων, τα οποία μπορεί να ζουν στο αυτί του σκύλου σας και να συμβάλουν στον ερεθισμό του. Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε τον ακριβή αιτιολογικό παράγοντα της ωτίτιδας, καθώς συχνά συνυπάρχει και με άλλες λοιμώξεις, λόγω του συνεχούς ξυσίματος του σκύλου και των μικροτραυματισμών, που αυτός προκαλεί.
Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο σκύλος μου έχει ωτίτιδα;
Οι ωτίτιδες σπάνια περνούν απαρατήρητες, ιδιαίτερα όταν είναι έντονες. Ο σκύλος σας είναι πιθανό να τινάζει το κεφάλι του δεξιά αριστερά, να σταματά συνεχώς ό,τι κάνει προκειμένου να ξύσει το αυτί του ή ακόμα και να τρίβει έντονα τη πλάγια πλευρά του κεφαλιού του στο πάτωμα. Πολύ συχνά, λόγω έντονου ξυσίματος ή τριψίματος του αυτιού, κάποιο αιμοφόρο αγγείο μπορεί να σπάσει, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα έντονο πρήξιμο του πτερυγίου του αυτιού, ή αλλιώς ωταιμάτωμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να χρειαστεί επέμβαση, προκειμένου να υποχωρήσει το πρήξιμο. Στους περισσότερους τύπους μόλυνσης συναντάμε ένα κάκοσμο έκκριμα στο ωτικό κανάλι ή/και αφθονία σκουρόχρωμου κεριού. Συνήθως τα σκυλιά, όταν έχουν κάποιο αυτί ερεθισμένο, κάθονται γέρνοντας το κεφάλι τους προς τη μία πλευρά.

Γιατί δε γίνεται να μου χορηγήσει ο κτηνίατρος τηλεφωνικά μια θεραπεία;
Ακόμη και αν ο σκύλος σας παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τα αυτιά του, κανείς δε σας εγγυάται, πως το κάθε ένα από αυτά τα επεισόδια προκαλείται από τον ίδιο παράγοντα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να κοιτάξει ο κτηνίατρος σας το εσωτερικό του αυτιού του σκύλου σας, με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται ωτοσκόπιο, προκειμένου να ψάξει για πιθανούς τραυματισμούς, ή για ξένα σώματα, όπως άγανα. Το εσωτερικό του αυτιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και οι περισσότεροι σκύλοι, δεν αφήνουν εύκολα τον κτηνίατρο να το κοιτάξει, εκτός και αν χρησιμοποιηθεί ηρέμηση, ή ακόμα και αναισθησία. Παρ' όλα αυτά. η εξέταση του αυτιού, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το να μη βγάλεις ένα πιθανό ξένο σώμα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη.
Πως αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα;
Η θεραπεία της ωτίτιδας ποικίλει, ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Προφανώς και σε περίπτωση ξένου σώματος, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί, ενώ χρειάζεται ειδική θεραπεία, όταν η ωτίτιδα οφείλεται σε παράσιτα, ή όταν έχουμε γενικευμένη μόλυνση του αυτιού. Είναι πολύ πιθανό, ο κτηνίατρος σας να χρειαστεί να πάρει κάποια δείγματα από το μολυσμένο αυτί, έτσι ώστε να αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία. Λογικά, θα σας συνταγογραφήσει ωτικές σταγόνες ή ακόμα και χάπια. Παρ' όλα αυτά, αν το κανάλι του αυτιού δε καθαριστεί επαρκώς, κανένα ωτικό σκεύασμα δε μπορεί να είναι αποτελεσματικό, για αυτό και ίσως ο κτηνίατρος σας χρειαστεί να καθαρίσει τα αυτιά του σκύλου σας, πριν από την έναρξη της θεραπείας. Σε πιο ήπια περιστατικά, μπορεί να σας δείξει πως να το καθαρίσετε και μόνοι σας, με τη χρήση ενός ωτικού καθαριστικού. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Είναι πολύ σημαντικό να τις εκτελέσετε κατά γράμμα, ακόμα και αν παρατηρήσετε σαφή υποχώρηση των συμπτωμάτων, ύστερα από 1 με 2 μέρες θεραπείας.
Έχω ήδη κάτι ωτικές σταγόνες, μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές;
ΟΧΙ!!! Ποτέ να μη δίνετε κάτι στον σκύλο σας, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας. Ακόμα και να είχατε χορηγήσει το σκεύασμα αυτό στο σκύλο σας στο παρελθόν, μπορεί στη τωρινή του πάθηση να αποβεί από αναποτελεσματικό, έως και επιβλαβές. Κατ' αρχάς, πολλά σκευάσματα ωτικών σταγόνων χαλάνε αν παραμείνουν ανοιχτά ορισμένο χρονικό διάστημα, ή μπορεί πολύ απλά, η ωτίτιδα αυτή τη φορά, να οφείλετε σε κάποιον άλλο αιτιολογικό παράγοντα. Να θυμάστε πάντα, ότι οι ωτίτδες προκαλούν μεγάλο αίσθημα φαγούρας αλλά και πόνου και γι' αυτό να αναζητάτε κτηνιατρική φροντίδα, όσο συντομότερα γίνεται, για το καλό του κατοικίδιου σας.
Τι θα συμβεί αν δεν αρχίσω κάποια θεραπεία;
Είναι εξαιρετικά απίθανο, η ωτίτιδα να υποχωρήσει από μόνη της. Όσο περισσότερο καθυστερείτε την ανάληψη θεραπείας, τόσο δυσκολότερη θα είναι η απομάκρυνση του ερεθισμού του αυτιού. Κάθε φορά που ένα αυτί παρουσιάζει ωτίτιδα γίνεται όλο και περισσότερη ζημιά, με αποτέλεσμα σταδιακά, τα τοιχώματα του ωτικού καναλιού να εμφανίζουν σημαντική πάχυνση. Κάτι τέτοιο, διευκολύνει περαιτέρω λοιμώξεις, μιας και δε μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα φρέσκος αέρας μέσα στο κανάλι. Αν οι ωτίτιδες εμφανίζονται συνεχώς και με μικρά μεσοδιαστήματα, ίσως ο σκύλος σας να χρειαστεί ακόμα και χειρουργείο, προκειμένου να του αφαιρεθεί ένα κομμάτι του καναλιού και να φτάσει το κατάλληλο φάρμακο στο σημείο της μόλυνσης.

Γιατί παρουσιάζει ο σκύλος μου επαναλαμβανόμενα προβλήματα με το αυτί του;
Δυστυχώς κάποια ζώα είναι περισσότερο ευπαθή στις ωτίτιδες, από κάποια άλλα. Ειδικά σκυλιά με μακριά κρεμαστά αυτιά, όπως π.χ. τα Spaniel, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με ωτίτιδες. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα, επειδή ο αέρας δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στο κανάλι του αυτιού τους. Έτσι το περιβάλλον του αυτιού τους γίνεται περισσότερο θερμό και υγρό, παρέχοντας τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης αρκετά συχνά, αυτά τα είδη σκύλων έχουν και αρκετές τρίχες μέσα στο κανάλι του αυτιού τους, οι οποίες πολύ εύκολα γεμίζουν κερί ή απορροφούν τις ωτικές σταγόνες, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα χειρότερο. Επίσης ζώα που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό, παθαίνουν συχνότερα ωτίτιδες από άλλα. Το νερό που εισχωρεί στο ωτικό κανάλι, επιτρέπει σε ορισμένους μικροοργανισμούς, να μεγαλώνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τέλος, πολύ συχνά οι αλλεργικοί σκύλοι εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες. Το αυτί περιβάλλεται και αυτό από δέρμα, όπως και το υπόλοιπο σώμα, επομένως μπορεί και αυτό να φλεγμαίνει και να προκαλεί κνησμό στον σκύλο, κατά την διάρκεια αλλεργικών κρίσεων.
Πώς μπορώ να προστατεύσω τον σκύλο μου από τις ωτίτιδες;
Δυστυχώς σε μερικά σκυλιά είναι αδύνατο να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ωτίτιδας. Για να είμαστε ακριβείς, αν το κατοικίδιο σας έχει πάθει μια φορά ωτίτιδα, είναι πολύ πιθανό, ότι θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και στο μέλλον. Καλό θα ήταν να ελέγχετε τα αυτιά του κατοικίδιου σας τακτικά και αν τα παρατηρήσετε πιο κόκκινα ή ξηρά, να επικοινωνείτε αμέσως με τον κτηνίατρο σας. Ο τακτικός καθαρισμός του αυτιού, βοηθά στην απομάκρυνση σκουπιδιών η κεριού από το εσωτερικό του. Οι υπερβολικοί καθαρισμοί όμως, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς ή ερεθισμούς, καθιστώντας έτσι το αυτί πιο ευπαθές στις μολύνσεις. Εκτός και αν έχετε άλλες υποδείξεις από τον κτηνίατρο σας, η ιδανικότερη συχνότητα καθαρισμού των αυτιών, είναι μια φορά την εβδομάδα. Αν επίσης υπάρχουν αρκετές τρίχες στο κανάλι του αυτιού του, καλό θα ήταν και αυτές να απομακρύνονται τακτικά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τον ιδανικό αερισμό του καναλιού.

Συμπέρασμα
Στα περισσότερα περιστατικά ωτίτιδας, τα συμπτώματα εξαφανίζονται 2 με 3 ημέρες ύστερα από την έναρξη της θεραπείας. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι και πάντα το τέλος του προβλήματος. Το πιθανότερο είναι πως το πρόβλημα θα επιστρέψει στο μέλλον και το καλύτερο θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο. Αν το πρόβλημα επανεμφανιστεί, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας, διότι αν το αφήσετε χωρίς θεραπεία, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί ακόμα και μόνιμη ζημιά.